Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
davidd

Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Post autor: davidd »

Witam.
Jak obliczyc punkt przecięcia prostej y=ax+b z okręgiem y^2 = r^2 - (x - p)^2? Piszę pewien mały programik - siedzę już na tym wzorem ze dwie godziny i nijak mi to wychodzi...

Dzięki
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Post autor: MatS »

a podstaw w miejsce y we wzorze na okrag ax + b i oblicz to rozwiazujac rownanie kwadratowe ze wzgledu na x...powinny ci wyjsc dwa rozne rozwiazania...potem podstaw ten x do wzoru y=ax +b i juz masz dwa punkty przeciecia prostej z danym okregiem...
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Post autor: Nostry »

a próbowałeś ax+b=sqrt(r^2 - (x - p)^2) ?
davidd

Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Post autor: davidd »

Próbowałem w ten sposób, tylko... jakoś nie bardzo wychodzi mi rozwiązanie tego...
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Post autor: Nostry »

a próbowałeś to samo z "x"-em? a BTW, co to jest to "p"?
davidd

Wyznacz punkt przecięcia się prostej z okręgiem

Post autor: davidd »

Nostry pisze:a próbowałeś to samo z "x"-em?
Hmm... czyli jak? Nie bardzo rozumiem...
Nostry pisze:a BTW, co to jest to "p"?
Przesunięcie - tak właściwie powinno być x0.
ODPOWIEDZ