Układ równań okręgów II stopnia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Linquini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2011, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czwa
Podziękował: 2 razy

Układ równań okręgów II stopnia

Post autor: Linquini »

Witam, nie lubię prosić o pomoc, ale nie mam wyjścia, nie wiem jak mam sie zabrać za to zadanie i będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mnie naprowadzi

Mamy dane 2 równania okręgów:
\(\displaystyle{ x^2+y^2-2x-6y+9=0\\
x^2+y^2+2x-2y-3=0}\)


\(\displaystyle{ o_1(1,3)\ \ o_2(-1,1)\\
r_1=1\ \ r_2= \sqrt{5} \\
|o_1o_2|=2 \sqrt{ 2}}\)


jak obliczyć punkty wspólne okręgów - musi być policzone nie może być wzięte z rysunku z układu współrzędnych - niestety Proszę o pomoc, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 21:53 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Układ równań okręgów II stopnia

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2-2x-6y+9=0 \\ x^2+y^2+2x-2y-3=0 \end{cases}}\)
zauważ, że \(\displaystyle{ 2x+6y-9=2y-2x+3}\), wyznacz x lub y i podstaw do góry...
Linquini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2011, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czwa
Podziękował: 2 razy

Układ równań okręgów II stopnia

Post autor: Linquini »

Bardzo dziękuję za pomoc ale proszę mi jeszcze powiedziec jak doszedł pan do takich wniosków? -- 7 wrz 2011, o 22:10 --Już wiem dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Układ równań okręgów II stopnia

Post autor: Sherlock »

Linquini pisze:jak doszedł pan do takich wniosków?
Watson zauważył, że \(\displaystyle{ x^2+y^2=x^2+y^2}\)
ODPOWIEDZ