Podać obraz hiperboli po pewnych przekształceniach
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Podać obraz hiperboli po pewnych przekształceniach
Hiperbolę o równaniu xy=2 przekształcono przez jednokładność o środku \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) i stosunku k =3, a następnie przesunięto w wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=\left[ 1,2\right]}\) .Podać jej obraz po tych przekształceniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Podać obraz hiperboli po pewnych przekształceniach
Po jednokładności, czyli po wykonaniu operacji
\(\displaystyle{ \frac x3\mapsto x\\ \\\frac y3\mapsto y}\)
otrzymujemy równanie:
\(\displaystyle{ \frac x3\cdot\frac y3=1}\)
czyli
\(\displaystyle{ xy=9}\)
następnie po przesunięciu,
\(\displaystyle{ x-1\mapsto x\\ y-2\mapsto y}\)
otrzymujemy odpowiedź:
\(\displaystyle{ (x-1)(y-2)=9}\).
\(\displaystyle{ \frac x3\mapsto x\\ \\\frac y3\mapsto y}\)
otrzymujemy równanie:
\(\displaystyle{ \frac x3\cdot\frac y3=1}\)
czyli
\(\displaystyle{ xy=9}\)
następnie po przesunięciu,
\(\displaystyle{ x-1\mapsto x\\ y-2\mapsto y}\)
otrzymujemy odpowiedź:
\(\displaystyle{ (x-1)(y-2)=9}\).