równanie elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
maja55555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 4 sty 2011, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

równanie elipsy

Post autor: maja55555 »

Znaleźć równania elipsy mającej ogniska na osi Ox symetrycznie względem początku układu współrzędnych stycznej do dwóch prostych \(\displaystyle{ 3x-2y-20=0}\) i \(\displaystyle{ x+6y-10=0}\).
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić to zadanie.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2011, o 20:22 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

równanie elipsy

Post autor: aalmond »

Rozwiąż układ równań stycznych do elipsy.
maja55555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 4 sty 2011, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

równanie elipsy

Post autor: maja55555 »

to jak rozwiąże to będe miała punkt w którym sie przecinają styczne ale do czego on bedzie potrzebny?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

równanie elipsy

Post autor: aalmond »

Nie tak.
Jeżeli punkt \(\displaystyle{ P(p, q)}\) leży na elipsie

\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{a ^{2} } + \frac{y ^{2} }{b ^{2} } =1}\)

to równanie stycznej do tej elipsy w punkcie P ma postać:

\(\displaystyle{ \frac{p \cdot x}{a ^{2} } + \frac{q \cdot y}{b ^{2} } =1}\)

porównaj teraz współczynniki przy \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) tego równania i stycznych z Twojego zadania i ułóż odpowiedni układ równań.
maja55555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 4 sty 2011, o 11:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

równanie elipsy

Post autor: maja55555 »

Z pierwszej prostej mam \(\displaystyle{ 3a^{2}=x_{0}}\), \(\displaystyle{ -2b^{2}=y_{0}}\)
a z drugiem \(\displaystyle{ a^{2}=x_{0}}\) i \(\displaystyle{ 6b^{2}=y_{0}}\)
i jak to dalej połączyć? czy może źle to robię?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

równanie elipsy

Post autor: aalmond »

Nie jest dobrze.
Przekształcę te styczne.

\(\displaystyle{ \frac{3}{20} x - \frac{1}{10} y=1 \\ \\
\frac{1}{10} x + \frac{6}{10}y=1}\)


Porównaj to z równaniem:

\(\displaystyle{ \frac{p \cdot x}{a ^{2} } + \frac{q \cdot y}{b ^{2} } =1}\)
ODPOWIEDZ