Na krawędzi przecięcia płaszczyzn \(\displaystyle{ 2x-y+z-8=0, \ 4x+3y+z+14=0}\) znaleźc punkt \(\displaystyle{ P}\) oddalony o \(\displaystyle{ 7}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ 2x+3y-6z-10=0}\).
Jak mam znaleźc tą krawędź? rozumiem że to będzie prosta ale jak ją wyznaczyc?
przecięcie płaszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
przecięcie płaszczyzn
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 11:16 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
przecięcie płaszczyzn
Znajdź dowolny punkt tej prostej (strzel np. \(\displaystyle{ x}\), a \(\displaystyle{ y,z}\) wyznacz z powstałego układu równań).
Znajdź wektor kierunkowy szukanej prostej jako iloczyn wektorowy wektorów normalnych podanych płaszczyzn (tzn. wektorów \(\displaystyle{ [2,-1,1]}\) i \(\displaystyle{ [4,3,1]}\)).
Masz punkt, przez kóry przechodzi prosta oraz jej wektor kierunkowy. Podstaw do wzoru i gotowe.
Znajdź wektor kierunkowy szukanej prostej jako iloczyn wektorowy wektorów normalnych podanych płaszczyzn (tzn. wektorów \(\displaystyle{ [2,-1,1]}\) i \(\displaystyle{ [4,3,1]}\)).
Masz punkt, przez kóry przechodzi prosta oraz jej wektor kierunkowy. Podstaw do wzoru i gotowe.