Punkt podany w układzie biegunowym ma współrzędne \(\displaystyle{ P(3, \frac{3}{2} \pi).}\)
Podaj współrzędne kartezjańskie tego punktu. Proszę o pomoc
Układ biegunowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 4 wrz 2011, o 14:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 3 razy
Układ biegunowy.
hej,
witam wszystkich w moim pierwszym poscie
co do przerobki ukladu, uklad biegunowy jest bardzo ladnie zaprezentowany tutaj (jako wspolrzedne biegunowe dany jest promien i kat):
... varphi.svg
zeby znalezc x i y nalezy skorzystac ze wzorkow w rysunku:
\(\displaystyle{ (x, y) = (r \cdot cos( \alpha ), r \cdot sin( \alpha ))}\)
gdzie \(\displaystyle{ r = 3}\) i \(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{2} \pi}\) w Twoim przypadku.
Dzieki,
coyote
witam wszystkich w moim pierwszym poscie
co do przerobki ukladu, uklad biegunowy jest bardzo ladnie zaprezentowany tutaj (jako wspolrzedne biegunowe dany jest promien i kat):
... varphi.svg
zeby znalezc x i y nalezy skorzystac ze wzorkow w rysunku:
\(\displaystyle{ (x, y) = (r \cdot cos( \alpha ), r \cdot sin( \alpha ))}\)
gdzie \(\displaystyle{ r = 3}\) i \(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{2} \pi}\) w Twoim przypadku.
Dzieki,
coyote
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 14:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.