zapis kierunkowy prostych - problem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

zapis kierunkowy prostych - problem

Post autor: kamilrun »

Witam, mam za zadanie napisać równanie płaszczyzny zawierającej dwie proste:

\(\displaystyle{ l_1 : x=y=z \\
l_2 : x= 3y =-2z}\)


Jeśli chodzi o samo wyznaczenie już równania, to chyba wiem jak to będzie, bo z równań prostych dostanę wektor normalny i z ich przecięcia punkt tej płaszczyzny i równanie już napiszę z pomocą tego. Mam problem jednak z odczytaniem z równań prostych wektorów rozpinających, ponieważ gdy zapis był w formie: \(\displaystyle{ \frac{x-x_o}{A}=\frac{y-y_o}{B}=\frac{z-z_o}{C}}\) to tu nie było problemu, ale niestety przy powyższych zapisach nie potrafię tego odszyfrować..

Proszę o pomocną dłoń
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, o 00:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj jedne klamry [latex][/latex] na całe wyrażenie, przy przejściu do następnej linii wpisuj: \\
szw1710

zapis kierunkowy prostych - problem

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ \ell_2:\quad \frac{x-0}{1}=\frac{y-0}{\frac{1}{3}}=\frac{z-0}{-\frac{1}{2}}\,.}\)
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

zapis kierunkowy prostych - problem

Post autor: kamilrun »

A z \(\displaystyle{ l_1}\) co będzie? Analogicznie - w mianownikach będą same jedynki?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

zapis kierunkowy prostych - problem

Post autor: Crizz »

No tak, przecież równanie tej prostej już jest w przedstawionej przez Ciebie formie.
ODPOWIEDZ