Witam serdecznie
Potrzebuje Waszej pomocy poniewaz musze przygotować sie do klasówki z maty a nie mogee zrobic niektorych zadań. Z góry dziękuje , bardzo dziękuje
Zadanie 1
Oblicz stosunek pola trapezu ABCD ( AB|| CD) do pola trojkąta AOB gdzie O jest punktem wspolnym przekątnych trapezu, jeżeli wiesz ze podstawy trapezu maja dlugości AB = a CD=b
Zadanie 2
W trapezie ABCD (AB|| CD) punkt O jest punktem wspolnym przekątnych. Oblicz pole tego trapezu , jeżeli wiesz ze pole trojkąta ABO jest rowne S1 oraz pole trojkąta CDO jest rowne S2
Zadabnie 3
W trojkąt rownoramienny o bokach długości 20 cm , 20cm , 24cm wpisano koło. Oblicz odległość środka koła od każdego z wierzchołków/
Zadanie 4
Oblicz pole kola wpisanego w trojkąt prostokątny jezeli wiesz ze wysokośćpoprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach 18 cm i 32 cm
Zadanie5
Oblicz pole rombu o boku długości a. majacdany promień r koła wpisanego w ten romb
zadanie 6
oblicz pole trapezu rownoramiennego o ramieniu długości c. opisanego na kole o promieniu r
zadanie 7
na kole o promieniu r opisano trapez prostokątny. Najkrótszy bok trazpezy jest o 50 % dłuższy od promienia r. Oblicz pole tego trapezu.
Za wszelką pomoc dziękuje
Własności miarowe figurplaskich
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Własności miarowe figurplaskich
3)
\(\displaystyle{ S=pr}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
ale również:
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}a{\cdot}h}\)
wysokość opuszczona na najdłuższy bok \(\displaystyle{ h=16}\)
\(\displaystyle{ S=192}\) więc \(\displaystyle{ 192=32r}\) czyli \(\displaystyle{ r=6}\) wobec tego odległość środka okręgu od wiechchołka, z którego opuszczono wysokość wynosi \(\displaystyle{ y=h-r=10}\) natomias odległości z pozostałych dwóch wierzchołków ;
\(\displaystyle{ 12^{2}+6^{2}=x^{2}}\) więc \(\displaystyle{ x=6\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ S=pr}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
ale również:
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}a{\cdot}h}\)
wysokość opuszczona na najdłuższy bok \(\displaystyle{ h=16}\)
\(\displaystyle{ S=192}\) więc \(\displaystyle{ 192=32r}\) czyli \(\displaystyle{ r=6}\) wobec tego odległość środka okręgu od wiechchołka, z którego opuszczono wysokość wynosi \(\displaystyle{ y=h-r=10}\) natomias odległości z pozostałych dwóch wierzchołków ;
\(\displaystyle{ 12^{2}+6^{2}=x^{2}}\) więc \(\displaystyle{ x=6\sqrt{5}}\)
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Własności miarowe figurplaskich
zad 6
jesli masz dany promien który wynosi r to wysokosc wynosi 2 r
rowniez wiemy ze w trapez wpisany jest okrag i naley skorzystac z takiego warunku
2c=a+b
c-ramie
a-krótsza podstawa
b-dłuzsza podstawa
czyli P=1/2(a+b)*2r=1/2 *2c * 2r
[ Dodano: 14 Styczeń 2007, 22:23 ]
zad 4
wsk. h=\(\displaystyle{ \sqrt{18*32}}\)
[ Dodano: 14 Styczeń 2007, 22:38 ]
zad 7
wysokosc wynosi 2r
krótsza podstawa wynosi r+0,5r=1,5 r
y-ramie pochyłe trapezu
x-dłuzsza podstawa
mozna skorzystac z warunku wpisywalnosci okregu w trapez
2r+y=1,5r+x
x=0,5r+y
no i mozna skorzystac z tw.piatorasa zeby obliczyc y , wiadomo ze przyprostokatne maja dlugosc 2r i 0,5r+y-1,5r przeciwprostokatna ma dlugosc y , i z tego obliczysz y , jak juz to bedziesz mial to z polem juz łatwo.
jesli masz dany promien który wynosi r to wysokosc wynosi 2 r
rowniez wiemy ze w trapez wpisany jest okrag i naley skorzystac z takiego warunku
2c=a+b
c-ramie
a-krótsza podstawa
b-dłuzsza podstawa
czyli P=1/2(a+b)*2r=1/2 *2c * 2r
[ Dodano: 14 Styczeń 2007, 22:23 ]
zad 4
wsk. h=\(\displaystyle{ \sqrt{18*32}}\)
[ Dodano: 14 Styczeń 2007, 22:38 ]
zad 7
wysokosc wynosi 2r
krótsza podstawa wynosi r+0,5r=1,5 r
y-ramie pochyłe trapezu
x-dłuzsza podstawa
mozna skorzystac z warunku wpisywalnosci okregu w trapez
2r+y=1,5r+x
x=0,5r+y
no i mozna skorzystac z tw.piatorasa zeby obliczyc y , wiadomo ze przyprostokatne maja dlugosc 2r i 0,5r+y-1,5r przeciwprostokatna ma dlugosc y , i z tego obliczysz y , jak juz to bedziesz mial to z polem juz łatwo.