mam zadanie gdzie trzeba znaleźć równania dwóch dwusiecznych by znaleźć ich punkt przecięcia i utknąłem...
mam:
\(\displaystyle{ d _{1} :\left( 4,12\right) +t\left[ \frac{-4}{5}, \frac{-8}{5} \right]}\)
\(\displaystyle{ d _{2} :\left( -8,3\right) +t\left[ \frac{7}{5}, \frac{-1}{5} \right]}\)
jak z tego równania parametrycznego mogę przejść do równania ogólnego prostej? Prosiłbym jakiś w miarę łatwy sposób A może da się z tego odczytać punkt ich przecięcia?
Pozdrawiam
Przekształcenie równania parametrycznego prostej na ogólne
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Przekształcenie równania parametrycznego prostej na ogólne
Jak chcesz przejść do innej postaci to jak masz np. układ
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=4+(-\frac{4}{5})t\\y=12+(-\frac{8}{5})t\end{cases}}\)
to wyznaczasz z jednego z równań \(\displaystyle{ t}\) i wstawiasz do drugiego.
A jak chcesz od razu z tej postaci znaleźć punkt przecięcia, to rozwiązujesz układ
\(\displaystyle{ \left( 4,12\right) +t\left( \frac{-4}{5}, \frac{-8}{5} \right)=\left( -8,3\right) +s\left( \frac{7}{5}, \frac{-1}{5} \right)}\)
tak dokładniej to wyznaczasz jedną z niewiadomych, wstawiasz do równania prostej i masz punkt.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=4+(-\frac{4}{5})t\\y=12+(-\frac{8}{5})t\end{cases}}\)
to wyznaczasz z jednego z równań \(\displaystyle{ t}\) i wstawiasz do drugiego.
A jak chcesz od razu z tej postaci znaleźć punkt przecięcia, to rozwiązujesz układ
\(\displaystyle{ \left( 4,12\right) +t\left( \frac{-4}{5}, \frac{-8}{5} \right)=\left( -8,3\right) +s\left( \frac{7}{5}, \frac{-1}{5} \right)}\)
tak dokładniej to wyznaczasz jedną z niewiadomych, wstawiasz do równania prostej i masz punkt.