moment wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mikimol1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-n

moment wektora

Post autor: mikimol1991 »

Obliczyć moment wektora \(\displaystyle{ b= 3 e_x +5 e_y + e_z}\) zaczepionego w punkcie \(\displaystyle{ A=(1,0,–2)}\) względem początku układu współrzędnych.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 23:00 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

moment wektora

Post autor: ares41 »

Jaka jest definicja momentu wektora względem punktu?
mikimol1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-n

moment wektora

Post autor: mikimol1991 »

Nie wiedziałem, że takowa istnieje-próbowałem znaleźć odległość punktu od prostej wektora.

Sprawa jest jednak prostsza:
\(\displaystyle{ \vec{b}=3 \vec{e _{x} }+5 \vec{e _{y} } + \vec{e _{z} } \\
\vec{r} = \vec{e _{x} } -2 \vec{e _{z} } \\
\vec{M(a)} =\vec{r} \times \vec{b}}\)

i to po obliczniu wyznacznika daje \(\displaystyle{ 10 \vec{e _{x} }-7 \vec{e _{y} } +5 \vec{e _{z} }}\)
Ostatnio zmieniony 27 sie 2011, o 21:57 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

moment wektora

Post autor: ares41 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ