nierówności i prosta AB
nierówności i prosta AB
Witam,
mam problem z rozwiązaniem zadań. Może inaczej... wgl nie umiem ich rozwiązać. Proszę o pomoc.
1)
wycięto
2)
Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(-1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(2,5)}\) .
Napisz:
a) równanie prostej AB
b) jaką długość ma odcinek AB
c) współrzędne środka odcinka AB
d) równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przeprowadzonej przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,4)}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
mam problem z rozwiązaniem zadań. Może inaczej... wgl nie umiem ich rozwiązać. Proszę o pomoc.
1)
wycięto
2)
Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(-1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ B=(2,5)}\) .
Napisz:
a) równanie prostej AB
b) jaką długość ma odcinek AB
c) współrzędne środka odcinka AB
d) równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przeprowadzonej przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,4)}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 20:48 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Wycięto zadanie niezwiązane z geometrią analityczną; proszę zamieścić w odpowiednim dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Wycięto zadanie niezwiązane z geometrią analityczną; proszę zamieścić w odpowiednim dziale.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
nierówności i prosta AB
a) \(\displaystyle{ y=ax+b}\), podstaw współrzędne punktów, otrzymasz układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\)
b) tw. Pitagorasa
c) współrzędne punktu środkowego są średnimi arytmetycznymi współrzędnych podanych punktów
d) jaki warunek spełnia współczynnik kierunkowy tej prostej?
b) tw. Pitagorasa
c) współrzędne punktu środkowego są średnimi arytmetycznymi współrzędnych podanych punktów
d) jaki warunek spełnia współczynnik kierunkowy tej prostej?
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
nierówności i prosta AB
a)Jest wzór na wikipedii na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty.
b) Narysuj go sobie w układzie współrzędnych i zastosuj tw Pitagorasa
c) Jak ma się środek dowolnego odcinka do jego końców ?
d) Jest wzór na wiki
b) Narysuj go sobie w układzie współrzędnych i zastosuj tw Pitagorasa
c) Jak ma się środek dowolnego odcinka do jego końców ?
d) Jest wzór na wiki
nierówności i prosta AB
równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\) to: \(\displaystyle{ y=x+3}\)?
długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) to: \(\displaystyle{ 4.24}\)?
długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) to: \(\displaystyle{ 4.24}\)?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 23:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
nierówności i prosta AB
Równanie prostej masz dobrze.
Długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) to dokładnie \(\displaystyle{ 3\sqrt2}\), jeśli przyjmujesz \(\displaystyle{ \sqrt2=1,41}\) to rzeczywiście w przybliżeniu wyjdzie \(\displaystyle{ 4,24}\), ale lepiej podać dokładną wartość.
Długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) to dokładnie \(\displaystyle{ 3\sqrt2}\), jeśli przyjmujesz \(\displaystyle{ \sqrt2=1,41}\) to rzeczywiście w przybliżeniu wyjdzie \(\displaystyle{ 4,24}\), ale lepiej podać dokładną wartość.
nierówności i prosta AB
Dobrze, dziękuję.Lbubsazob pisze:Równanie prostej masz dobrze.
Długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) to dokładnie \(\displaystyle{ 3\sqrt2}\), jeśli przyjmujesz \(\displaystyle{ \sqrt2=1,41}\) to rzeczywiście w przybliżeniu wyjdzie \(\displaystyle{ 4,24}\), ale lepiej podać dokładną wartość.
Pozwolę sobie jeszcze napisać resztę wyników.
c) współrzędne środka odcinka \(\displaystyle{ AB}\) to: \(\displaystyle{ ( 0.5 , 3.5 )}\)?
d) równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,4)}\) to: \(\displaystyle{ y= -x +5}\)?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 00:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.