Podział odcinka w stosunku k - wzór

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
attyde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 lis 2004, o 21:05
Płeć: Kobieta

Podział odcinka w stosunku k - wzór

Post autor: attyde »

Mam takie zadanie:
W tablicach matematycznych znalezc wzory na podział odcinka w stosunku k. Napisac program, który wczyta współrzedne konców odcinka, liczbe rzeczywista k z przedziału (0, 1) a nastepnie wypisze
współrzedne takiego punktu P, który dzieli ten odcinek w stosunku k.

Nie mam tablic matematycznych. Przekopałam internet i nie moge znaleźć wzoru. Prosze o pomoc jaki to wzór...?

pozdrawiam
edyta
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Podział odcinka w stosunku k - wzór

Post autor: Yavien »

Poczatek P =(xp, yp)
Koniec K =(xk, yk)
liczba k>0 (dodatnia),
to wspolrzedne punktu Poczatek S =(xs, ys) lezacego na odcinku PK spelniajace warunek |PS|/|SK| = k sa okreslone wzorami:
xs = (xp + k*xk)/(1 + k)
ys = (yp + k*yk)/(1 + k)
ODPOWIEDZ