2 zadania z wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

2 zadania z wektorami

Post autor: rObO87 »

1. Jak wykazać że:
\(\displaystyle{ |\vec{A}x\vec{B}|^2=|\vec{A}|^2*|\vec{B}|^2-|\vec{A}*\vec{B}|^2}\)

2. Zapisać wektor \(\displaystyle{ \vec{C}}\) jako sumę:\(\displaystyle{ \vec{C}=\vec{A}+\vec{B}}\) jeżeli:
\(\displaystyle{ \vec{D}=i+2j-2k}\)
oraz:
\(\displaystyle{ \vec{A}}\)jest || do\(\displaystyle{ \vec{D}}\)
\(\displaystyle{ \vec{B}}\)prostopadłe do\(\displaystyle{ \vec{D}}\)

2) na I rzut oka widzę że trzeba tu policzyć 6 niewiadomych, czyli potrzebny jest układ 6 równań. Jednak to nie tędy droga chyba
ODPOWIEDZ