Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kamija
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 6 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: kamija »

Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty\(\displaystyle{ A=(0,2,1) \ B=(-1,0,1)}\) i prostopadłej do płaszczyzny\(\displaystyle{ x+y-z=0}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} =[-1,-2,0]}\)

i co dalej powinnam robić?

mogę wyznaczyć tą płaszczyznę patrząc na płaszczyznę podaną czyli \(\displaystyle{ x+y-z [1,1,-1]}\)?
i wtedy napisać \(\displaystyle{ 1(x+1)+1(y+2)-1(z+0)= 0}\)

\(\displaystyle{ x+y-z+3=0}\) ?

coś tu nie tak.. mogę prosić o jakąś wskazówkę?
Ostatnio zmieniony 7 sie 2011, o 17:43 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \vec{AB} =[-1,-2,0]}\)

A to po co liczyłaś?-- 7 sierpnia 2011, 17:46 --
i prostopadłej do płaszczyzny
Czyli co możemy powiedzieć o wektorze normalnym tej nowej płaszczyzny?
kamija
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 6 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: kamija »

nie rozumiem pytania.
miodzio1988

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: miodzio1988 »

A konkretnie czego w tym pytaniu nie rozumiesz?
kamija
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 6 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: kamija »

"co możemy powiedzieć o" ? nie wiem co masz na myśli.
miodzio1988

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: miodzio1988 »

Wow. No właśnie, teraz masz pokazać swoją wiedzę. Co to jest wektor normalny płaszczyzny?
kamija
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2 maja 2011, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 6 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: kamija »

mam wypisywać definicje?

podałam wektor normalny w zadaniu.. moim problemem nie jest wypisywanie definicji tylko rozwiązanie zadania.

jeśli Ci powiem, że wektor normalny to wektor prostopadły do płaszczyzny to w czym mi to ma pomóc?
miodzio1988

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

Post autor: miodzio1988 »

to wektor prostopadły do płaszczyzny
O super. A mamy znaleźć płaszczyznę prostopadłą do naszej , nie? No to pomyśl teraz jaki będzie wektor normalny tej nowej płaszczyzny
ODPOWIEDZ