rówanie okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
rówanie okręgu.
mam narysować okrąg \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=6x}\) i napisać równanie okręgu symetrycznego do niego względem osi y=x
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
rówanie okręgu.
\(\displaystyle{ x^2-6x+y^2=0 \\ (x-3)^2+y^2=9}\)
Zatem środek ma współrzędne S=(3;0), zaś promień ma długość r=√9=3.
Okrąg symetryczny względem y=x:
S'=(0;3), r'=r=3
więc równanie jego ma postać:
\(\displaystyle{ x^2+(y-3)^2=9}\)
Zatem środek ma współrzędne S=(3;0), zaś promień ma długość r=√9=3.
Okrąg symetryczny względem y=x:
S'=(0;3), r'=r=3
więc równanie jego ma postać:
\(\displaystyle{ x^2+(y-3)^2=9}\)