Jak obliczyć kąt pomiędzy wektorami?:
\(\displaystyle{ \vec u=[a, -a, 0]\\
\vec v=[a, -a, a]}\)
Obliczanie kąta pomiędzy wektorami
Obliczanie kąta pomiędzy wektorami
Ostatnio zmieniony 5 sie 2011, o 11:51 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Obliczanie kąta pomiędzy wektorami
\(\displaystyle{ u\circ v =a\cdot a + (-a)\cdot (-a)+0\cdot a=2a^2 \\
|u|=\sqrt{a^2 +(-a)^2 +0^2}=\sqrt{2} a \\
|v|=\sqrt{a^2 +(-a)^2 +a^2 }=\sqrt{3} a \\
\cos \sphericalangle (u,v) =\frac{u\circ v}{|u||v|}=\frac{\sqrt{6}}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 5 sie 2011, o 17:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie. Odstępy uzyskasz wpisując \\
Powód: Stosuj jedne klamry