Opisz zaznaczoną figurę
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Opisz zaznaczoną figurę
ABCD jest trapezem, gdzie: \(\displaystyle{ AD||BC}\) i \(\displaystyle{ D \left( - 4 \sqrt{3} ,2 \right) ,\ \ B \left( \sqrt{3},0 \right) ,\ \ |\sphericalangle ABC| = 30^\circ}\). Opisz zaznaczoną figurę za pomocą układu nierówności. (Proszę nie odczytywać innych danych z rys.)
Rysunek:
Rysunek:
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, o 09:50 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Opisz zaznaczoną figurę
jedna nierówność to będzie na pewno \(\displaystyle{ y \ge 0}\), ale dalej nie wiem...
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Opisz zaznaczoną figurę
niepotrzebnie zamieściłem ten odnośnik, nie jest to konieczne; pierwsza nierówność dobrze, teraz następne, znajdź równania prostych w których zawierają się boki trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Opisz zaznaczoną figurę
\(\displaystyle{ a=\tg150^\circ=\tg\left(180^\circ-30^\circ\right)=-\tg30^\circ=- \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
dobrze?
dobrze?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, o 10:50 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a, symbol stopnia to ^\circ
Powód: proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a, symbol stopnia to ^\circ
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Opisz zaznaczoną figurę
zgadza się, znasz już współczynniki kierunkowe obu prostych i współrzędne punktów przez które muszą one przechodzić, możesz więc znaleźć ich równania
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa