Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: bliznieta07129 »

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y - 4) ^{2} = 10}\). Wykaż, ze styczne do tego okręgu poprowadzone przez początek układu współrzędnych są prostopadłe.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, o 09:55 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: piasek101 »

Idzie z tego, że odległość stycznej od środka okręgu jest równa promieniowi tegoż.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: mateuszek89 »

lub na siłę z tego, że niech styczna ma równanie \(\displaystyle{ y=ax}\) podstawiasz do równania okręgu, a następnie liczysz \(\displaystyle{ \Delta}\) pamiętaj, że ma być równa zero(bo styczna). Po uszeregowaniu zostaje Ci równanie kwadratowe zmiennej \(\displaystyle{ a}\) i możesz skorzystać ze wzorów Viete'a. Jeśli mają być prostopadłe to \(\displaystyle{ x_1 \cdot x_2=-1}\). pozdrawiam!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: piasek101 »

Raczej otrzyma dwa rozwiązania które spełnią podany warunek.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: bliznieta07129 »

z delty wyszło mi \(\displaystyle{ 3a ^{2} +8a+7=0}\), a z tego warunku \(\displaystyle{ x _{1} x _{2}=-1}\), wyszło a należące do pustego przedziału...
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: mateuszek89 »

popełniłaś błąd w obliczeniach. Mi wyszło równanie kwadratowe \(\displaystyle{ 24a^2+64a-24=0}\) i tu wyraźnie \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2=-1}\).
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wykaż, ze styczne są prostopadłe

Post autor: bliznieta07129 »

no tak pomyliłam się, ale już mi wyszło, dziękuję za podpowiedź
ODPOWIEDZ