odległość punktu od płaszczyzn

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jodyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

odległość punktu od płaszczyzn

Post autor: jodyna »

mam takie pytanie mam policzyć odległość punktu \(\displaystyle{ (3,0,-1)}\)od płaszczyzn \(\displaystyle{ \pi _{1}: 2x+4y-z+1=0}\) i \(\displaystyle{ \pi _{2} : x-5y+2=0}\) wiem że te płaszczyzny przecinają się i \(\displaystyle{ d( \pi _{1}; \pi _{2})=0}\) ale czy odległość punktu i tak liczę według wzoru i wybieram jedną płaszczyznę z której biorę A B C i D?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 20:14 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

odległość punktu od płaszczyzn

Post autor: lukasz1804 »

Trzeba niezależnie wyznaczyć odległość punktu od każdej z danych płaszczyzn.
jodyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

odległość punktu od płaszczyzn

Post autor: jodyna »

okej dzięki wielkie
ODPOWIEDZ