Prosiłbym o rozwiazanie takiego zadanka:
Obliczyc pole trojkata zbudowanego na wektorach \(\displaystyle{ A(1,1,1), \ B(2,0,-1), \ C(0,0,1)}\)
Pole trójkąta zbudowanego na 3 wektorach
Pole trójkąta zbudowanego na 3 wektorach
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 23:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Pole trójkąta zbudowanego na 3 wektorach
cos nie tak z tymi wektorami, bo nie sumuja sie do wektora zerowego. Jestes pewien, ze z trescia jest wszystko ok? Moze chodzi o punkty, wtedy podpowiem, ze iloczyn wektorowy dwoch wektorow jest polem rownolegloboku, ktory one rozpinaja.
Pole trójkąta zbudowanego na 3 wektorach
Sory, za błąd chodzi o pole trójkąta zbudowanego na tych punktach.
-- 28 cze 2011, o 12:23 --
Czyli z wektorów A,B,C licze \(\displaystyle{ \vec{u} = \vec{AB}, \vec{v} = \vec{AC}}\) i pole trojkata licze ze wzoru: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot |\vec{u} \times \vec{v}|}\) ?
-- 28 cze 2011, o 20:41 --
poratuje ktos z tym zadankiem ?
-- 28 cze 2011, o 12:23 --
Czyli z wektorów A,B,C licze \(\displaystyle{ \vec{u} = \vec{AB}, \vec{v} = \vec{AC}}\) i pole trojkata licze ze wzoru: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot |\vec{u} \times \vec{v}|}\) ?
-- 28 cze 2011, o 20:41 --
poratuje ktos z tym zadankiem ?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 23:06 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .