wyznaczyć równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adamss1936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 sty 2010, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczyć równanie płaszczyzny

Post autor: adamss1936 »

Cześć

Wiadomo, że rzutem prostokątnym punktu (0,0,0) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) jest punkt \(\displaystyle{ P(1,2,-1)}\)
a) wyznaczyć równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\)
b) podać roównanie parametryczne płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\)

ad.a) Jeżeli ten rzut prostokątny oznacza, że jest pod kątem prostym do płaszczyzny to:
\(\displaystyle{ \pi : (x-1)+2(y-2)-(z+1)=0 \Rightarrow \pi : x+2y-z-6=0}\)

ad.b) wiem że do takeigo równania parametrycznego potrzebuję pkt przez który przechodzi płaszczyzna oraz dwóch niewspółliniowych wektorów równoległych do niej..
punkt mam, ale z tymi wektorami to nie wiem :/

Bardzo proszę o wytłumaczenie
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 23:13 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ort.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

wyznaczyć równanie płaszczyzny

Post autor: Crizz »

Znasz już przecież równanie w postaci ogólnej, więc wyznacz trzy dowolne, niewspółliniowe punkty tej płaszczyzny, a z nich utwórz sobie dwa niewspółliniowe wektory.
ODPOWIEDZ