niech \(\displaystyle{ f(x,y)= \sqrt{2 \cdot (x^3-y^3)}}\) . Znalezc wersor \(\displaystyle{ \vec{v}}\) , dla ktorego spelniony jest warunek:
\(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial \vec{v}} (1,-1)=0}\)
w ogole nie rozumiem tego polecenia i nie wiem jak sie zabrac, szukalem w ksiazkach np gewerta i skoczylasa, ale nie moglem znalezc nic konkretnego. Prosze o jakis algorytm do rozwiazania tego zadania - co tu obliczac krok po kroku.
znalezc wersor dla ktorego spelniony jest warunek
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 1 raz
znalezc wersor dla ktorego spelniony jest warunek
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 22:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
znalezc wersor dla ktorego spelniony jest warunek
Musisz znaleźć wersor \(\displaystyle{ \vec{v}=(a,b)}\) gdzie \(\displaystyle{ a^2+b^2=1}\) taki, że pochodna kierunkowa funkcji \(\displaystyle{ f}\) w punkcie \(\displaystyle{ (1,-1)}\) w kierunku tego wersora znika (czyli jest równa 0).
W tym celu policz pochodne cząstkowe tej funkcji w punkcie \(\displaystyle{ (1,-1)}\) i zauważ, że są one ciągłe w pewnym jego otoczeniu.
Zatem szukana pochodna kierunkowa to iloczyn skalarany \(\displaystyle{ \left(\frac{ \partial f }{ \partial x}(1,-1),\frac{ \partial f }{ \partial y}(1,-1)\right) \circ \vec{v}=0}\).
Pozostaje rozwiązać otrzymane równanie w celu wyznaczenia \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
W tym celu policz pochodne cząstkowe tej funkcji w punkcie \(\displaystyle{ (1,-1)}\) i zauważ, że są one ciągłe w pewnym jego otoczeniu.
Zatem szukana pochodna kierunkowa to iloczyn skalarany \(\displaystyle{ \left(\frac{ \partial f }{ \partial x}(1,-1),\frac{ \partial f }{ \partial y}(1,-1)\right) \circ \vec{v}=0}\).
Pozostaje rozwiązać otrzymane równanie w celu wyznaczenia \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 1 raz
znalezc wersor dla ktorego spelniony jest warunek
Dziekuje, na koncu wychodzi Vx=Vy, czyli zakładając, że to wersor, to Vx=1 i Vy=1
odp. szukany wersor to V=[1,1]
odp. szukany wersor to V=[1,1]
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
znalezc wersor dla ktorego spelniony jest warunek
Blisko. Gdyby \(\displaystyle{ a=b=1}\) to ten wektor \(\displaystyle{ \vec{v}}\) miałby długość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) (czyli nie byłby to wektor jednostkowy).
Powinno być \(\displaystyle{ \vec{v}=\left( \frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2} \right)}\)
Powinno być \(\displaystyle{ \vec{v}=\left( \frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2} \right)}\)