witam
mam zadanie do którego niestety nie mam żadnej teorii w mojej książce i niestety nie bardzo wiem od czego zacząć tudzież jakiego wzoru użyć w tym zadaniu:
kąt miedzy prostą \(\displaystyle{ a: \begin{cases} x-2z+3=0 \\ y+2z-2=0 \end{cases}}\) i płaszczyzną \(\displaystyle{ z=0}\)wynosi...(ile?), ponieważ...(uzasadnić)
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
kąt między prostą a płaszczyzną
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
kąt między prostą a płaszczyzną
do żadnych wniosków dzięki temu nie doszedłem no chyba tylko do tego żeby przejść na postać kierunkową a dalej ponownie nie wiem co zrobić...
czy ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
pozdrawiam-- 25 cze 2011, o 18:33 --doszedłem jeszcze do czegoś takiego, że odpuściłem sobie równanie kierunkowe a wyznaczyłem wektory normalne tj.
\(\displaystyle{ \vec{v}=[2,-2,1]}\) - wektor normalny prostej
\(\displaystyle{ \vec{n}=[0,0,1]}\) - wektor normalny płaszczyzny
i dalej co?
mam podstawić do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{\vec{v}\cdot \vec{n}}{\left| n\right| \cdot \left[ v\right] }=?}\)
czy ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
pozdrawiam-- 25 cze 2011, o 18:33 --doszedłem jeszcze do czegoś takiego, że odpuściłem sobie równanie kierunkowe a wyznaczyłem wektory normalne tj.
\(\displaystyle{ \vec{v}=[2,-2,1]}\) - wektor normalny prostej
\(\displaystyle{ \vec{n}=[0,0,1]}\) - wektor normalny płaszczyzny
i dalej co?
mam podstawić do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{\vec{v}\cdot \vec{n}}{\left| n\right| \cdot \left[ v\right] }=?}\)