Witam.
Mam problem z wyznaczeniem równania płaszczyzny przechodzącej przez pk. \(\displaystyle{ P_{0}=\left(0,0,1 \right)}\) oraz \(\displaystyle{ P _{1}=\left( 3,0,0\right)}\), a także nachylonej do płaszczyzny \(\displaystyle{ 0 _{xy}}\) pod kątem \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\). Wyznaczyłem wektor pomiędzy dwoma punktami i wektor płaszczyzny, ale nie wiem co dalej?
Płaszczyzna przez 2 pk i pod kątem do innej płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Płaszczyzna przez 2 pk i pod kątem do innej płaszczyzny
Niech \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\) będzie równaniem szukanej płaszczyzny.
Wektor \(\displaystyle{ [A,B,C]}\) normalny do tej płaszczyzny musi być pod podanym kątem nachylony do wektora normalnego do płaszczyzny \(\displaystyle{ XY}\).
Ponadto podane punkty należą do szukanej płaszczyzny, czyli ich współrzędne spełniają jej równanie. Masz trzy warunki, z których możesz już wyznaczyć równanie szukanej płaszczyzny.
Wektor \(\displaystyle{ [A,B,C]}\) normalny do tej płaszczyzny musi być pod podanym kątem nachylony do wektora normalnego do płaszczyzny \(\displaystyle{ XY}\).
Ponadto podane punkty należą do szukanej płaszczyzny, czyli ich współrzędne spełniają jej równanie. Masz trzy warunki, z których możesz już wyznaczyć równanie szukanej płaszczyzny.