Zad.1
Znaleźć postać parametryczną i kanoniczną płaszczyzny H przechodzącej przez punkty:
\(\displaystyle{ A=(0,2,0) \ \ B=(1,0,0) \ \ C=(0,0,4)}\)
Zad2) Jak wobec siebie położone są płaszczyzny
\(\displaystyle{ H1=-x_1+x_2+x_3=0 \\ H2=x+[-1,0,1] \cdot t +[0,1,0] \cdot s}\)
nie wiem co jest oznaczone przez t i s?
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tych zadań!
Płaszczyzny i proste w R3 dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 49 razy
Płaszczyzny i proste w R3 dwa zadania
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 20:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Znak mnożenia to \cdot
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Znak mnożenia to \cdot
Płaszczyzny i proste w R3 dwa zadania
1. Równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) to \(\displaystyle{ 4x+2y+z-4=0}\) a równanie parametryczne to \(\displaystyle{ \pi :\begin{cases} x=t\\y=s\\z=-4t-2s+4\end{cases}}\) gdzie \(\displaystyle{ s,t\in\mathbb{R}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 49 razy
Płaszczyzny i proste w R3 dwa zadania
Mam prośbę wytłumacz mi o co chodzi w takim zadaniu, nie wiem jak za to zadanie się zabrać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam