Oblicz środek odcinka lezacego wukładzie współrzędnych o punktach A(0,-2) i B(4,2)
Nie wiem jak to obliczyc prosze o pomoc
Środek odcinka
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Środek odcinka
\(\displaystyle{ x_{s}=\frac{x_{1}+x_{2}}{2}=\frac{0+4}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ y_{s}=\frac{y_{1}+y_{2}}{2}=\frac{-2+2}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ S(2,0)}\)
\(\displaystyle{ y_{s}=\frac{y_{1}+y_{2}}{2}=\frac{-2+2}{2}=0}\)
\(\displaystyle{ S(2,0)}\)