Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kamilo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Równanie okręgu

Post autor: Kamilo18 »

Dany jest okrąg o równaniu: \(\displaystyle{ (x - 4) ^{2} + (y + 3) ^{2} = 4}\)

\(\displaystyle{ (x - 4) ^{2} + (y + 3) ^{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - 8x + 16 + y ^{2} + 6y + 9 = 0}\)
\(\displaystyle{ 10x ^{2} - 8x + y ^{2} + 6y + 21 = 0}\)
\(\displaystyle{ 10x ^{2} + y ^{2} - 8x + 6y + 21 =0}\)

\(\displaystyle{ 10x ^{2} - 8x + y ^{2} + 6y + 21 = 0}\)
\(\displaystyle{ (5x - 4) ^{2} - 8 + (y + 3) ^{2} - 6 + 21 = 0}\)
\(\displaystyle{ (5x - 4) ^{2} + (y + 3) ^{2} = -1}\)

\(\displaystyle{ S= (4, -3) r= -2}\)
dobrze zadanie jest zrobione?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Równanie okręgu

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ (x - 4) ^{2} + (y + 3) ^{2} = 4 \Rightarrow S(4,-3), r=2}\)

nie wiem co ty tam liczyłeś...
ODPOWIEDZ