Siemka
mam takie pytanie czy jak mam taki uklad:
\(\displaystyle{ z= x ^2+ y ^2}\)
\(\displaystyle{ z = 2}\)
to paraboloida bedzie rysowana od -2 czy od 2 na osi OZ ?
Rysowanie paraboloidy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 mar 2010, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 2 razy
Rysowanie paraboloidy
chodzi mi o to ze jak mialem
\(\displaystyle{ z = x^2 + y^2}\)
\(\displaystyle{ z = 0}\)
to rysowalismy paraboloide w punkcie (0,0,0) wiec jak z = 2 to chyba bedzie paraboloida dalej a nie cos innego
\(\displaystyle{ z = x^2 + y^2}\)
\(\displaystyle{ z = 0}\)
to rysowalismy paraboloide w punkcie (0,0,0) wiec jak z = 2 to chyba bedzie paraboloida dalej a nie cos innego
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rysowanie paraboloidy
Równanie
\(\displaystyle{ z= x ^2+ y ^2}\)
opisuje paraboloidę, której "wierzchołek" jest w punkcie \(\displaystyle{ (0,0,0)}\), i której osią jest oś \(\displaystyle{ z}\).
Równanie
\(\displaystyle{ z = 2}\)
to płaszczyzna prostopadła do osi \(\displaystyle{ z}\), przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (0,0,2)}\).
Przecięcie tych dwóch figur to okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i środku w \(\displaystyle{ (0,0,2)}\), leżący w płaszczyźnie \(\displaystyle{ z=2}\).
Twojego pytania nie rozumiem, ale skłaniam się ku odpowiedzi \(\displaystyle{ 2}\), ze względu na fakt, iż żaden punkt tej paraboloidy nie ma ujemnej współrzędnej \(\displaystyle{ z}\).
\(\displaystyle{ z= x ^2+ y ^2}\)
opisuje paraboloidę, której "wierzchołek" jest w punkcie \(\displaystyle{ (0,0,0)}\), i której osią jest oś \(\displaystyle{ z}\).
Równanie
\(\displaystyle{ z = 2}\)
to płaszczyzna prostopadła do osi \(\displaystyle{ z}\), przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (0,0,2)}\).
Przecięcie tych dwóch figur to okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i środku w \(\displaystyle{ (0,0,2)}\), leżący w płaszczyźnie \(\displaystyle{ z=2}\).
Twojego pytania nie rozumiem, ale skłaniam się ku odpowiedzi \(\displaystyle{ 2}\), ze względu na fakt, iż żaden punkt tej paraboloidy nie ma ujemnej współrzędnej \(\displaystyle{ z}\).