Punkty A = (0, 3), B = (3, 0), C = (5, 6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku
a) wyznacz współrzędne wierzchołka D
b) oblicz pole równoległoboku ABDC
Punkt D i pole w równoległoboku
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Punkt D i pole w równoległoboku
a) albo a wektorach (szybciej) albo:
szukasz równanie prostych \(\displaystyle{ AB/BC}\) i prostych równoległych przechodzących przez punkt (odpowiednio) \(\displaystyle{ C/A}\)
mając dwie proste szukasz punktu wspólnego i jest to czwarty wierzchołek równoległoboku
b)znajdź wysokość (najłatwiej poprowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) ) a następnie długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\)
szukasz równanie prostych \(\displaystyle{ AB/BC}\) i prostych równoległych przechodzących przez punkt (odpowiednio) \(\displaystyle{ C/A}\)
mając dwie proste szukasz punktu wspólnego i jest to czwarty wierzchołek równoległoboku
b)znajdź wysokość (najłatwiej poprowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) ) a następnie długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\)