znaleźć obszar D

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mateusz9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 10 lis 2007, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 16 razy

znaleźć obszar D

Post autor: Mateusz9000 »

Witam mam taki problem ( i mam nadzieję że trafiłem do dobrego dzialu z tym zadaniem):
jak znaleźć taki obszar ?
\(\displaystyle{ D = [-2,1] \times [0,1]}\)
to nie jest iloczyn wektorowy tych dwoch wektorów ??
\(\displaystyle{ (x1,y1)=(-2,1) ; (x2,y2)=(0,1)}\)
w odp. jest: to prostokąt o pkt:
\(\displaystyle{ (-2,1),(-2,0),(1,0),(1,1)}\)
Mógłby ktoś to wytłumaczyć bo nie mam żadnego pojęcia czemu tak jest ??
Ola964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 9 cze 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

znaleźć obszar D

Post autor: Ola964 »

Moim zdaniem to logiczne, że wychodzi prostokąt. \(\displaystyle{ [-2,1] \times [0,1]}\) to iloczyn kartezjański. x należą do przedziału (-2,1) a y należą do przedziału (0,1). Wystarczy teraz narysować sobie ten obszar i odczytać wierzchołki naszego prostokąta.
ODPOWIEDZ