Witam. Potrzebuję pomocy przy zaliczeniu przedmiotu, a prawdę mówiąc nie wiem nawet jak się zabrać za te zadania... Mam 3 takie oto zadanka:
1. Wyznaczyć środek i promień sfery o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + z^{2} -4x +y +2z + 4 = 0}\)
2. Obliczyć pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\), gdzie \(\displaystyle{ A= (2, -1) B=(1, 0) C=(0, -2)}\)
3. Dany jest równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\), gdzie \(\displaystyle{ A= (2, 2, 1) B=(0, 2, -3) C=(1, -1, 3)}\). Znaleźć współrzędne wierzchołka D i obliczyć pole tego równoległoboku.
Z góry dziękuję serdecznie za rozwiązanie.
3 zadania na zaliczenie, geometria i wektory
3 zadania na zaliczenie, geometria i wektory
Ostatnio zmieniony 8 cze 2011, o 15:40 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
3 zadania na zaliczenie, geometria i wektory
2) skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ P _{tr}= \sqrt{p(p-a)+(p-b)+(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ p=}\) Połowa obwodu trójkąta
\(\displaystyle{ a,b,c=}\) boki trójkąta
\(\displaystyle{ p=}\) Połowa obwodu trójkąta
\(\displaystyle{ a,b,c=}\) boki trójkąta
Ostatnio zmieniony 8 cze 2011, o 15:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.