Geometria analityczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natusss933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Geometria analityczna

Post autor: natusss933 »

zadanie 1
Do prostej \(\displaystyle{ k. -2x + y + p = 0}\) należy punkt \(\displaystyle{ A (1,-2)}\) jeśli :

\(\displaystyle{ a ) p = -4}\)

\(\displaystyle{ b ) p = 0}\)

\(\displaystyle{ c ) p = 2}\)

\(\displaystyle{ d ) p = 4}\)

zadanie 2
Dany jest odcinek AB o końcach\(\displaystyle{ A (1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ B (7,-4)}\). Punkt C dzieli odcinek AB w stosunku \(\displaystyle{ |AC|: |CB|=2.]}\) Zatem :
\(\displaystyle{ a ) C = (3,0)}\)

\(\displaystyle{ b ) C = (4,-1)}\)

\(\displaystyle{ c ) C = (5,-2)}\)

\(\displaystyle{ d ) C = (13,-10)}\)

zadanie 3
Punkt \(\displaystyle{ O (0,0)}\) jest środkiem symetrii kwadratu, którego jedna z przekątnych zawiera się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=4x.}\) Zatem druga przekątna zawiera się w prostej opisanej równaniem :

\(\displaystyle{ a) y+0,25x =0}\)

\(\displaystyle{ b) y+4x=0}\)

\(\displaystyle{ c) y- \frac{1}{4} x = 0}\)

\(\displaystyle{ d) 4 (y+x)=0}\)
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Geometria analityczna

Post autor: piti-n »

1) podstawiasz współrzędne punktu za y i x
\(\displaystyle{ -2x + y + p = 0}\)
\(\displaystyle{ -2(1)+(-2)+p=0}\)
I stad wyliczasz p
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Geometria analityczna

Post autor: ares41 »

3.wskazówka:
szukana prosta jest prostopadła do prostej danej w treści zadania
natusss933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Geometria analityczna

Post autor: natusss933 »

Czyli w zadaniu 1 odp : d) p=4 ?
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Geometria analityczna

Post autor: piti-n »

tak
natusss933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Geometria analityczna

Post autor: natusss933 »

A co do zadania 3 ...

\(\displaystyle{ a_{1} * a_{2} = -1}\) , tak ? bo nic mi z tego nie wychodzi.
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Geometria analityczna

Post autor: piti-n »

tak i punkt O (0;0)
natusss933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Geometria analityczna

Post autor: natusss933 »

\(\displaystyle{ a_{1} * a _{2} = -1}\)

\(\displaystyle{ 4 * a _{2} = -1}\)

\(\displaystyle{ a _{2} = -0,25}\) ?
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Geometria analityczna

Post autor: piti-n »

tak, czyli jak teraz masz \(\displaystyle{ a _{2}}\) to podstawasz do \(\displaystyle{ y=a _{2}x+b}\) a nastepnie podstawiasz punkt \(\displaystyle{ O(0;0)}\) i obliczasz b
natusss933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Geometria analityczna

Post autor: natusss933 »

i wychodzi odpowiedź A ? \(\displaystyle{ y + 0,25x = 0 ?}\)
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Geometria analityczna

Post autor: piti-n »

tak

PS: podoba mi się ten temat. Znowu poprostu "TAK"
natusss933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Geometria analityczna

Post autor: natusss933 »

czarna magia ! ; O

dziękuję !
ODPOWIEDZ