1)Jeżeli A(1,-2) B(3,4) to środek odcinka AB należy do prostej o równaniu:
proszę o wytłumaczenie od razu,
2) Punkty A(-3,5) C(-1,5) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Pole tego kwadratu jest równe:
też z wytłumaczeniem,
środek odcinka AB
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 lis 2010, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
środek odcinka AB
1.
Na pewno miałeś podane możliwości do wyboru.
Środek odcinka AB:
\(\displaystyle{ S=(\frac{1+3}{2};\ \frac{-2+4}{2})=(2,\ 1)}\)
Wybierz z odpowiedzi tę poprawną (bo prostych przechodzących przez środek danego odcinka jest nieskończenie wiele)
2.
Odcinek AC to przekątna tego kwadratu.
\(\displaystyle{ |AC|=\sqrt{(-1-5)^2+(5-5)^2}=\sqrt{36+0}=\sqrt{36}=6\\P=\frac{6\cdot6}{2}=18}\)
Na pewno miałeś podane możliwości do wyboru.
Środek odcinka AB:
\(\displaystyle{ S=(\frac{1+3}{2};\ \frac{-2+4}{2})=(2,\ 1)}\)
Wybierz z odpowiedzi tę poprawną (bo prostych przechodzących przez środek danego odcinka jest nieskończenie wiele)
2.
Odcinek AC to przekątna tego kwadratu.
\(\displaystyle{ |AC|=\sqrt{(-1-5)^2+(5-5)^2}=\sqrt{36+0}=\sqrt{36}=6\\P=\frac{6\cdot6}{2}=18}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 lis 2010, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
środek odcinka AB
w pierwszym chodzi mi o równanie a nie o wspolrzedne
powinno wyjsc y=2x-3
dlaczego?
powinno wyjsc y=2x-3
dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
środek odcinka AB
1.
Prostych przechodzących przez środek odcinka jest nieskończenie wiele. Ta, którą podałeś jest jedną z nich. W treści zadania na pewno podany był dodatkowy warunek dla prostej. Albo podane były różne proste i wybrać należało jedną z nich - tę, która przechodzi przez środek odcinka
Prostych przechodzących przez środek odcinka jest nieskończenie wiele. Ta, którą podałeś jest jedną z nich. W treści zadania na pewno podany był dodatkowy warunek dla prostej. Albo podane były różne proste i wybrać należało jedną z nich - tę, która przechodzi przez środek odcinka
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
środek odcinka AB
Przy tak podanej treści mamy nieskończenie wiele prostych przechodzących przez środek odcinka AB (tzw. pęk prostych)Sebastiano0092 pisze:1)Jeżeli A(1,-2) B(3,4) to środek odcinka AB należy do prostej o równaniu:
proszę o wytłumaczenie od razu,