Kąt pomiędzy płaszczyznami i prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Smyku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 cze 2011, o 04:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Kąt pomiędzy płaszczyznami i prostymi

Post autor: Smyku »

Oblicz kąt jaki tworzy płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) przechodzaca przez punkty \(\displaystyle{ P_{1}}\)(0,0,0), \(\displaystyle{ P_{2}}\)(1,-1,1) i \(\displaystyle{ P_{3}}\)(1,1,1) z płaszczyzną:
a) \(\displaystyle{ XOY}\)
b) \(\displaystyle{ XOZ}\)
b) \(\displaystyle{ YOZ}\)
oraz kąt jaki tworzy płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) z osią:
a) \(\displaystyle{ OX}\)
b) \(\displaystyle{ OY}\)
b) \(\displaystyle{ OZ}\)

1. Płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) wyszła mi:
\(\displaystyle{ -x-y+2z=0}\)
(\(\displaystyle{ x+y-2z=0}\) to ta sama płaszczyzna? można to zamienić ?)

2. Wektor prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) to:

\(\displaystyle{ R_{\pi}=[-1,-1,2]}\)

3.A Wektor prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ XOY}\)

\(\displaystyle{ R_{XOY}=[0,0,1]}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{2}{ \sqrt{6} }}\)

3.B Wektor prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ XOZ}\)

\(\displaystyle{ R_{XOZ}=[0,1,0]}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{-1}{ \sqrt{6} }}\)
(w odpowiedziach w książce napisali bez minusa \(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{1}{ \sqrt{6} }}\) ) ?

3.C Wektor prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ YOZ}\)

\(\displaystyle{ R_{YOZ}=[1,0,0]}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{1}{ \sqrt{6} }}\)

4.A Wektor zgodny z osią \(\displaystyle{ OX}\)

\(\displaystyle{ R_{OX}=[1,0,0]}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{\left| (-1) \cdot 1\right| }{ \sqrt{6} \sqrt{1} }=\frac{1}{ \sqrt{6} }}\)

4.B Wektor zgodny z osią \(\displaystyle{ OY}\)

\(\displaystyle{ R_{OY}=[0,1,0]}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{\left| (-1) \cdot 1\right| }{ \sqrt{6} \sqrt{1} }=\frac{1}{ \sqrt{6} }}\)

4.A Wektor zgodny z osią \(\displaystyle{ OZ}\)

\(\displaystyle{ R_{OZ}=[0,0,1]}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{\left| 2 \cdot 1\right| }{ \sqrt{6} \sqrt{1} }=\frac{2}{ \sqrt{6} }}\)

Proszę o sprawdzenie i odpowiedź na pytanie
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Kąt pomiędzy płaszczyznami i prostymi

Post autor: Kartezjusz »

Raczej dobrze,a brak minusa wyniknął ze zbyt małego kąta.
Smyku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 cze 2011, o 04:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Kąt pomiędzy płaszczyznami i prostymi

Post autor: Smyku »

\(\displaystyle{ -x-y+2z=0}\) i \(\displaystyle{ x+y-2z=0}\)
to dwie różne płaszczyzny? jeśli ta sama to jak rozpoznać który wektor prostopadły do płaszczyzny użyć do liczenia kątów ?

\(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{-1}{ \sqrt{6} }}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow \alpha \approx 114,0948426}\)

\(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{1}{ \sqrt{6} }}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow \alpha \approx 65,90515745}\)

czyli rozumiem, że obydwie odpowiedzi są prawidłowe (łącznie 180)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Kąt pomiędzy płaszczyznami i prostymi

Post autor: Crizz »

Te dwa wzory opisują tę samą płaszczyznę.

Obie odpowiedzi są poprawne.
ODPOWIEDZ