Znajdź równianie prostej
Znajdź równianie prostej
Znajdź równianie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(4, -3)}\), która jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ y=8x-1}\)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, o 22:32 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Znajdź równianie prostej
Jaki masz z tym problem? Nie wiesz, jaki jest warunek prostopadłości prostych? Nie wiesz, jak sprawić, by prosta przechodziła przez dany punkt?
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Znajdź równianie prostej
prostopadła ma współczynnik kierunkowy
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{8}x+b}\)
b obliczysz podstawiając wspólrzędne punktu P w miejsce x i y w powyższym równaniu
\(\displaystyle{ -3=- \frac{1}{8} \cdot 4+b}\)
-- 31 maja 2011, o 02:49 --
\(\displaystyle{ a=- \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{8}x+b}\)
b obliczysz podstawiając wspólrzędne punktu P w miejsce x i y w powyższym równaniu
\(\displaystyle{ -3=- \frac{1}{8} \cdot 4+b}\)
-- 31 maja 2011, o 02:49 --