Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
savis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 mar 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: savis »

Dla jakich wartości parametru m punkt wspólny prostych k i l należy do pierwszej cwiartki układu współrzędnych?

\(\displaystyle{ k: 3x+4y=5m-7\\
l: x-4y=m+3}\)


Moje rozumowanie to : wyznaczenie x z jednego równania i wyliczenie go oraz wyliczenie y. Wtedy kończą mi się pomysły.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2011, o 17:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: cosinus90 »

Jakiego znaku jest \(\displaystyle{ x}\) w pierwszej ćwiartce?
Jakiego znaku jest \(\displaystyle{ y}\) w pierwszej ćwiartce?
savis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 mar 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: savis »

Większy od zera. To też rozumiem, tylko to nie wychodzi po prostu.Parametr mi wchodzi w dziwne miejsca, a wyniki wychodzą takie, że szkoda gadac. Próbowałem to wsadzic w znak większości tylko to też nic nie daje.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: MadJack »

To napisz, jak to robisz, po kolei.
savis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 mar 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: savis »

Wyznaczenie x z prostej L, podstawienie pod prostą k i y=\(\displaystyle{ \frac{1}{8}m-1}\) i to się zgadza, gdy przechodzę do wyliczenia x wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{3}{2}m -1}\) i tu lipa
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, o 20:08 przez savis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: cosinus90 »

No i teraz obie wartości muszą być większe od zera, rozwiąż dwie nierówności i zaznacz część wspólną otrzymanych zbiorów.
savis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 mar 2011, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 4 razy

Geometria analityczna z liceum, poziom rozszerzony

Post autor: savis »

Właśnie - tego pomysłu z cześcią wspólną mi zabrakło, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ