Dla jakich wartości parametru "m" proste o równaniach : \(\displaystyle{ 2x+my+1=0}\) i \(\displaystyle{ 2mx+y-1=0}\) nie mają punktów wspólnych?
Mi wyszło, że dla \(\displaystyle{ m=1}\) i \(\displaystyle{ m=-1}\), w odpowiedzi jest, że wyłącznie \(\displaystyle{ m=1}\).
Z góry dzięki za pomoc.
geometria analityczna z liceum
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 mar 2011, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 4 razy
geometria analityczna z liceum
Ostatnio zmieniony 2 cze 2011, o 17:56 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
geometria analityczna z liceum
Proste \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\)oraz \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) nie mają punktów wspólnych jeżeli \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2} \ oraz \ b_{1} \neq b_{2}}\). Nie uwzględniłeś tego drugiego warunku.
W tym zadaniu dla m=-1 proste są wprawdzie równoległe ale są to te same proste (pokrywają się) czyli mają nieskończenie wiele punktów wspólnych.
W tym zadaniu dla m=-1 proste są wprawdzie równoległe ale są to te same proste (pokrywają się) czyli mają nieskończenie wiele punktów wspólnych.