Rownanie SYMETRALNEJ
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
Rownanie SYMETRALNEJ
Podaj rownanie symetralnej odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\), gdy \(\displaystyle{ A=(2,3)}\) \(\displaystyle{ B=(8,3)}\)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 17:04 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 140 razy
- Pomógł: 8 razy
Rownanie SYMETRALNEJ
1.wyznacz współrzędne środka tego odcinka
2. wyznacz równanie prostej AB
3. symetralna jest prostą prostopadłą do prostej AB i przechodzi przez środek
temat umieszczony chyba w złym dziale
2. wyznacz równanie prostej AB
3. symetralna jest prostą prostopadłą do prostej AB i przechodzi przez środek
temat umieszczony chyba w złym dziale
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
Rownanie SYMETRALNEJ
\(\displaystyle{ S=(5,3)}\)?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 17:17 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
Rownanie SYMETRALNEJ
Czyli \(\displaystyle{ y=ax+b}\) ??
jakos nie idzie mi to wyznaczanie rownania prostej \(\displaystyle{ \overline{AB}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3=2x+b \\ 3=8x+b \end{cases}}\)
pomnozyc ktores przez \(\displaystyle{ (-1)}\)?
jakos nie idzie mi to wyznaczanie rownania prostej \(\displaystyle{ \overline{AB}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3=2x+b \\ 3=8x+b \end{cases}}\)
pomnozyc ktores przez \(\displaystyle{ (-1)}\)?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 17:37 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zapisywanie w LaTeXu tylko formuł matematycznych.
Powód: Proszę o zapisywanie w LaTeXu tylko formuł matematycznych.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rownanie SYMETRALNEJ
Narysuj sobie, popatrz na drugie współrzędne, widać że będziesz miał do czynienia z funkcją stałą. Układ równań (o ile chcesz koniecznie pisać) wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3=2a+b \\ 3=8a+b \end{cases}}\)
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ a=0,b=3}\).
W tagach tex wpisuj tylko formuły matematyczne. Resztę pisz normalnie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3=2a+b \\ 3=8a+b \end{cases}}\)
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ a=0,b=3}\).
W tagach tex wpisuj tylko formuły matematyczne. Resztę pisz normalnie.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rownanie SYMETRALNEJ
Nie pamiętasz metod?
Powinieneś znać dwie podstawiania i przeciwnych współczynników.
W pierwszej wyznaczasz jedną zmienną i podstaw do drugiego równania.
W drugiej metodzie pomnóż jedno równanie przez (-1) i dodaj równania do siebie.
Powinieneś znać dwie podstawiania i przeciwnych współczynników.
W pierwszej wyznaczasz jedną zmienną i podstaw do drugiego równania.
W drugiej metodzie pomnóż jedno równanie przez (-1) i dodaj równania do siebie.