równanie paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
równanie paraboli
Napisać równanie paraboli mając dane ognisko F(7,2) i równanie kierownicy x-5=0. Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie paraboli
Jakoś tak :
\(\displaystyle{ (y-y_0)^2=2p(x-x_0)}\) (gdzie \(\displaystyle{ (x_0;y_0)}\) jej wierzchołek; (p) odległość ogniska od kierownicy)
Wiemy, że wierzchołek jest równo odległy od kierownicy i ogniska; a osią symetrii jesy pozioma prosta idąca przez ognisko (i wierzchołek).
\(\displaystyle{ (y-y_0)^2=2p(x-x_0)}\) (gdzie \(\displaystyle{ (x_0;y_0)}\) jej wierzchołek; (p) odległość ogniska od kierownicy)
Wiemy, że wierzchołek jest równo odległy od kierownicy i ogniska; a osią symetrii jesy pozioma prosta idąca przez ognisko (i wierzchołek).