Witam
Mam zadania w którym punkty K=(-8, -5), L=(4,0), M= (4,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku KLMN. Wiedząc że pkt S(-2,0) jest punktem przecięcia się przekątnych, mam wyznaczyć współrzędne wierzchołka N.
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, więc proszę o podpowiedź.
Współrzedne pkt. N w rónoległoboku KLMN
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Współrzedne pkt. N w rónoległoboku KLMN
Wskazówka:
Przyrównaj do siebie współrzędne wektorów \(\displaystyle{ \vec{LS}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{SN}}\)
Przyrównaj do siebie współrzędne wektorów \(\displaystyle{ \vec{LS}}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{SN}}\)
Współrzedne pkt. N w rónoległoboku KLMN
ok rozumiem, tylko nie do końca wiem jak to zapisać formalnie tak żeby z obliczeń mi wyszedł ten pkt. N, czy może takie zapis nie jest wcale potrzebny ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Współrzedne pkt. N w rónoległoboku KLMN
Oznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ N\left( x_{N}; y_{N}\right)}\) i zapisz współrzędne wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{LS} =\left[ ... \ ; \ ...\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{SN} =\left[ ... \ ; \ ...\right]}\)
Następnie przyrównaj do siebie odpowiednie współrzędne tych wektorów i wyznacz z otrzymanych równań wartości \(\displaystyle{ x_{N} \ oraz \ y_{N}}\)
\(\displaystyle{ \vec{LS} =\left[ ... \ ; \ ...\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{SN} =\left[ ... \ ; \ ...\right]}\)
Następnie przyrównaj do siebie odpowiednie współrzędne tych wektorów i wyznacz z otrzymanych równań wartości \(\displaystyle{ x_{N} \ oraz \ y_{N}}\)