zastosowanie warunków równoleglości, prostopadłości prostych
zastosowanie warunków równoleglości, prostopadłości prostych
Dwa boki równoległoboku są zawarte w prostych o równaniach \(\displaystyle{ y=x+2}\) i \(\displaystyle{ 2x+3y+14=0}\),a jedna z przekątnych zawiera się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ 7x-2y-1=0}\). Podaj równanie prostej, która zawiera drugą przekątną tego równolegloboku
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, o 19:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: klamry[latex][/latex]
Powód: klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zastosowanie warunków równoleglości, prostopadłości prostych
Wierzchołek A równoległoboku policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+2 \\ 2x+3y+14=0 \end{cases}}\)
Wierzchołek B równoległoboku policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+2 \\ 7x-2y-1=0 \end{cases}}\)
Wierzchołek C równoległoboku policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y+14=0 \\ 7x-2y-1=0 \end{cases}}\)
Policz współrzędne środka \(\displaystyle{ O}\) odcinka BC
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i O
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+2 \\ 2x+3y+14=0 \end{cases}}\)
Wierzchołek B równoległoboku policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+2 \\ 7x-2y-1=0 \end{cases}}\)
Wierzchołek C równoległoboku policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y+14=0 \\ 7x-2y-1=0 \end{cases}}\)
Policz współrzędne środka \(\displaystyle{ O}\) odcinka BC
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i O