punkt przeciecia elipsy i prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
Muszę wyznaczyć punkt przecięcia elipsy i prostej,
elipsa dowolnie umiejscowiona w układzie współrzędnych, tzn. że nie mogę skorzystać ze standardowego wzoru
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{ a^{2} } + \frac{ y^{2} }{ b^{2} } = 1}\),
który dotyczy tylko elipsy o środku w punkcie (0,0) układu współrzędnych.
Żeby to obejść znalazłem:
\(\displaystyle{ \frac{ (x-x _{0}) ^{2} }{ a^{2} } + \frac{ (y-y _{0}) ^{2} }{ b^{2} } = 1}\),
ale jak poradzić sobie z nachyleniem elipsy pod kątem?
Wzór na prostą: Ax+By+C=0
z Wyznaczeniem współczynników do równania kwadratowego nie powinienem mieć problemu ale z jakiego równania elipsy powinienem skorzystać?
elipsa dowolnie umiejscowiona w układzie współrzędnych, tzn. że nie mogę skorzystać ze standardowego wzoru
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{ a^{2} } + \frac{ y^{2} }{ b^{2} } = 1}\),
który dotyczy tylko elipsy o środku w punkcie (0,0) układu współrzędnych.
Żeby to obejść znalazłem:
\(\displaystyle{ \frac{ (x-x _{0}) ^{2} }{ a^{2} } + \frac{ (y-y _{0}) ^{2} }{ b^{2} } = 1}\),
ale jak poradzić sobie z nachyleniem elipsy pod kątem?
Wzór na prostą: Ax+By+C=0
z Wyznaczeniem współczynników do równania kwadratowego nie powinienem mieć problemu ale z jakiego równania elipsy powinienem skorzystać?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt przeciecia elipsy i prostej
Nie bardzo rozumiem.
Jeżeli szukasz punktów przecięcia elipsy z prostą, to musisz mieć dane równanie tej elipsy i prostej.
Chyba, ze szukasz ogólnego równania elipsy, nachylonej do osi pod jakimś tam kątem.
Jeżeli szukasz punktów przecięcia elipsy z prostą, to musisz mieć dane równanie tej elipsy i prostej.
Chyba, ze szukasz ogólnego równania elipsy, nachylonej do osi pod jakimś tam kątem.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
już tłumaczę
piszę program,
elipsę mam daną w postaci:
x1, y1 - współrzędne środka elipsy
x2, y2 - współrzędne wierzchołka elipsy
z - stosunek b/a
z tych danych mogę wyznaczyć wielkość a i b
Także na podstawie tych danych chcę wyznaczyć równanie, które pozwoli stworzyć jakiś układ równań
z drugiej strony mam równanie prostej
y=Ax+By+C
piszę program,
elipsę mam daną w postaci:
x1, y1 - współrzędne środka elipsy
x2, y2 - współrzędne wierzchołka elipsy
z - stosunek b/a
z tych danych mogę wyznaczyć wielkość a i b
Także na podstawie tych danych chcę wyznaczyć równanie, które pozwoli stworzyć jakiś układ równań
z drugiej strony mam równanie prostej
y=Ax+By+C
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
10,10 - współrzędne środka elipsy
15,15 - współrzędne wierzchołka elipsy
0,5 - stosunek b/a
Prosta: -0,5x+y-5=0
Teraz wymyśliłem, mam nadzieję że się przecinają
15,15 - współrzędne wierzchołka elipsy
0,5 - stosunek b/a
Prosta: -0,5x+y-5=0
Teraz wymyśliłem, mam nadzieję że się przecinają
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt przeciecia elipsy i prostej
Zaznaczam, że nie znam się na programowaniu.
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt obrotu elipsy
(Mając dane punkty
\(\displaystyle{ x_1, y_1}\) - współrzędne środka elipsy
\(\displaystyle{ x_2, y_2}\) - współrzędne wierzchołka elipsy
szukasz wspłczynnika kierunkowego prostej przechodzącej przez te dwa punkty, czyli \(\displaystyle{ tg\alpha}\)
Jeżeli jest taka możliwość liczysz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
Jeżeli nie, to:
Mając dany \(\displaystyle{ tg\alpha}\), liczysz \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ cos\alpha}\)
Równanie elipsy będzie postaci:
\(\displaystyle{ \frac{[(x-x_1)cos\alpha-(y-y_1)sin\alpha]^2}{a^2} + \frac{[(x-x_1)sin\alpha+(y-y_1)cos\alpha]^2}{b^2} =1}\)
Potem rozwiązujesz tylko układ równań.
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłam.
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt obrotu elipsy
(Mając dane punkty
\(\displaystyle{ x_1, y_1}\) - współrzędne środka elipsy
\(\displaystyle{ x_2, y_2}\) - współrzędne wierzchołka elipsy
szukasz wspłczynnika kierunkowego prostej przechodzącej przez te dwa punkty, czyli \(\displaystyle{ tg\alpha}\)
Jeżeli jest taka możliwość liczysz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
Jeżeli nie, to:
Mając dany \(\displaystyle{ tg\alpha}\), liczysz \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i \(\displaystyle{ cos\alpha}\)
Równanie elipsy będzie postaci:
\(\displaystyle{ \frac{[(x-x_1)cos\alpha-(y-y_1)sin\alpha]^2}{a^2} + \frac{[(x-x_1)sin\alpha+(y-y_1)cos\alpha]^2}{b^2} =1}\)
Potem rozwiązujesz tylko układ równań.
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłam.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
hej anna_, nawet jak nie będzie działało to jesteś Wielka
pomęczę się dzisiaj z tym i później odpiszę
pomęczę się dzisiaj z tym i później odpiszę
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt przeciecia elipsy i prostej
Zapomniałam napisać, że musisz brać pod uwagę kierunek obrotu elipsy, czyli czy obraca sę zgodnie ze wskazówkami zegara czy przeciwnie. (przynajmniej tak mi się wydaje)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
miałem wymuszoną przerwę od tej części programu, ale przyszła pora żeby do tego wrócić...
mam układ równań:
\(\displaystyle{ \frac{[(x-x_1)cos\alpha-(y-y_1)sin\alpha]^2}{a^2} + \frac{[(x-x_1)sin\alpha+(y-y_1)cos\alpha]^2}{b^2} =1}\)
Ax + By + C = 0
z drugiego dostaję: y = \(\displaystyle{ \frac{-Ax - C}{B}}\)
Przekształcam pierwsze równanie i otrzymuję współczynniki, niestety dla przykładu oczywistego w którym na pewno prosta przecina się z elipsą delta jest ujemna ;/
prosta:
\(\displaystyle{ y=x}\)
\(\displaystyle{ -1x +1y + 0 = 0}\)
\(\displaystyle{ A=-1, B=1, C=0}\)
elipsa:
środek w punkcie 10, 10, półosie a=5, b=2.5, nachylenie 45stopni
mam układ równań:
\(\displaystyle{ \frac{[(x-x_1)cos\alpha-(y-y_1)sin\alpha]^2}{a^2} + \frac{[(x-x_1)sin\alpha+(y-y_1)cos\alpha]^2}{b^2} =1}\)
Ax + By + C = 0
z drugiego dostaję: y = \(\displaystyle{ \frac{-Ax - C}{B}}\)
Przekształcam pierwsze równanie i otrzymuję współczynniki, niestety dla przykładu oczywistego w którym na pewno prosta przecina się z elipsą delta jest ujemna ;/
prosta:
\(\displaystyle{ y=x}\)
\(\displaystyle{ -1x +1y + 0 = 0}\)
\(\displaystyle{ A=-1, B=1, C=0}\)
elipsa:
środek w punkcie 10, 10, półosie a=5, b=2.5, nachylenie 45stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt przeciecia elipsy i prostej
Po uproszeniu równania elipsy wyszło mi:
\(\displaystyle{ \frac{5x^2 + 2x(3y - 80) + 5y^2 - 160y + 1600}{50} =1}\)
Z rozwiązania układu wychodzi mi
\(\displaystyle{ ( \frac{5 \sqrt{2} }{4} +10;\frac{5 \sqrt{2} }{4} +10)}\)
i
\(\displaystyle{ ( 10-\frac{5 \sqrt{2} }{4};10-\frac{5 \sqrt{2} }{4} )}\)
\(\displaystyle{ \begin{document}
\newrgbcolor{ffwwww}{1 0.4 0.4}
\newrgbcolor{wwwwff}{0.4 0.4 1}
\psset{xunit=0.6cm,yunit=0.6cm}
\begin{pspicture*}(-1.1,-1)(10,9)
\psgrid[subgriddiv=0,gridlabels=0,gridcolor=lightgray](0,0)(-1.1,-1)(10,9)
\psset{xunit=0.3cm,yunit=0.3cm,algebraic=true,dotstyle=*,dotsize=3pt 0,linewidth=0.8pt,arrowsize=3pt 2,arrowinset=0.25}
\psaxes[labelFontSize=\scriptstyle,xAxis=true,yAxis=true,Dx=2,Dy=2,ticksize=-2pt 0,subticks=2]{->}(0,0)(-2.19,-2)(20,18)
\rput{-45}(10,10){\psellipse[linecolor=ffwwww](0,0)(5,2.5)}
\psplot[linecolor=wwwwff]{-2.19}{20}{(-0--1*x)/1}
\psdots[linecolor=darkgray](8.23,8.23)
\rput[bl](8.43,8.49){\darkgray{$(8.23, 8.23)$}}
\psdots[linecolor=darkgray](11.77,11.77)
\rput[bl](11.94,12.05){\darkgray{$(11.77, 11.77)$}}
\end{pspicture*}
\end{document}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5x^2 + 2x(3y - 80) + 5y^2 - 160y + 1600}{50} =1}\)
Z rozwiązania układu wychodzi mi
\(\displaystyle{ ( \frac{5 \sqrt{2} }{4} +10;\frac{5 \sqrt{2} }{4} +10)}\)
i
\(\displaystyle{ ( 10-\frac{5 \sqrt{2} }{4};10-\frac{5 \sqrt{2} }{4} )}\)
\(\displaystyle{ \begin{document}
\newrgbcolor{ffwwww}{1 0.4 0.4}
\newrgbcolor{wwwwff}{0.4 0.4 1}
\psset{xunit=0.6cm,yunit=0.6cm}
\begin{pspicture*}(-1.1,-1)(10,9)
\psgrid[subgriddiv=0,gridlabels=0,gridcolor=lightgray](0,0)(-1.1,-1)(10,9)
\psset{xunit=0.3cm,yunit=0.3cm,algebraic=true,dotstyle=*,dotsize=3pt 0,linewidth=0.8pt,arrowsize=3pt 2,arrowinset=0.25}
\psaxes[labelFontSize=\scriptstyle,xAxis=true,yAxis=true,Dx=2,Dy=2,ticksize=-2pt 0,subticks=2]{->}(0,0)(-2.19,-2)(20,18)
\rput{-45}(10,10){\psellipse[linecolor=ffwwww](0,0)(5,2.5)}
\psplot[linecolor=wwwwff]{-2.19}{20}{(-0--1*x)/1}
\psdots[linecolor=darkgray](8.23,8.23)
\rput[bl](8.43,8.49){\darkgray{$(8.23, 8.23)$}}
\psdots[linecolor=darkgray](11.77,11.77)
\rput[bl](11.94,12.05){\darkgray{$(11.77, 11.77)$}}
\end{pspicture*}
\end{document}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
jeśli Tobie wyszło, tzn że moje współczynniki równania są źle wyznaczone... ehhh ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt przeciecia elipsy i prostej
Ponieważ zauważyłam, że wzór, który podałam wcześniej obraca elipsę nie w tę stronę co trzeba, poprosiłam o pomoc pewnego miłego pana o nicku florek177.
Ten wzór obraca ją jak trzeba:
\(\displaystyle{ \frac{[(x-x_1)cos\alpha+(y-y_1)sin\alpha]^2}{a^2} + \frac{[(x-x_1)sin\alpha-(y-y_1)cos\alpha]^2}{b^2} =1}\)
Dziękuję za pomoc.
Ten wzór obraca ją jak trzeba:
\(\displaystyle{ \frac{[(x-x_1)cos\alpha+(y-y_1)sin\alpha]^2}{a^2} + \frac{[(x-x_1)sin\alpha-(y-y_1)cos\alpha]^2}{b^2} =1}\)
Dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 maja 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
punkt przeciecia elipsy i prostej
hehe, dzięki zauważyłem to, drobnostka
wystarczy odpowiednio zmieniać kąt, ale dzięki za poprawiony wzór
wciąż jednak nie mogę odpowiednich współczynników wyznaczyć ;/ męczące obliczenia zajmują 3 strony A4 i znowu lipa
wystarczy odpowiednio zmieniać kąt, ale dzięki za poprawiony wzór
wciąż jednak nie mogę odpowiednich współczynników wyznaczyć ;/ męczące obliczenia zajmują 3 strony A4 i znowu lipa