Zbadaj regularność odwzorowań

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bblind
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 maja 2011, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zbadaj regularność odwzorowań

Post autor: bblind »

Witam
Jestem nowy, proszę o wyrozumiałość.

Zbadaj regularność odwzorowań:
1) \(\displaystyle{ F : R \rightarrow R^{3}}\)
2) \(\displaystyle{ H : R^{2} \rightarrow R^{3}}\)
danych wzorami:
\(\displaystyle{ F\left( t\right)=\left( e^{at}cos\left( t\right), e^{at}sin\left( t\right), bt \right)}\)
\(\displaystyle{ H\left( u,v\right)=\left( cosu \cdot \left( 2+cosv\right), sinu \cdot \left( 2+cosv\right), sinv \right)}\)

Pytanie co muszę zrobić?
1) Obliczyć: \(\displaystyle{ F'\left( t\right)}\) i sprawdzić czy suma kwadratów wszystkich pochodnych jest większa od zera?
2) W ogóle nie wiem jak się za to zabrać.
ODPOWIEDZ