B symetryczny do A
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
B symetryczny do A
Dana jest prosta l o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac13x-2}\) i punkt A (4,-4) Wyznacz współrzędne pkt B symetrycznego do pkt A względem prostej l.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, o 22:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
B symetryczny do A
Znajdż równanie prostej k prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt A.
Równanie prostej k : y=-3x+8
Następnie rozwiąż układ równań prostych k i l ,znajdziesz punkt D ich przecięcia ;będzie on środkiem odcinka AB. Ze wzorów na współrzędne środka oblicz współrzędne punktu B.
Rozwiązując układ otrzymałam
D=(3,-1) oraz punkt symetryczny B=(2,2) .-- 19 maja 2011, o 23:34 --Znajdż równanie prostej k prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt A.
Równanie prostej k : y=-3x+8
Następnie rozwiąż układ równań prostych k i l ,znajdziesz punkt D ich przecięcia ;będzie on środkiem odcinka AB. Ze wzorów na współrzędne środka oblicz współrzędne punktu B.
Rozwiązując układ otrzymałam
D=(3,-1) oraz punkt symetryczny B=(2,2) .
Równanie prostej k : y=-3x+8
Następnie rozwiąż układ równań prostych k i l ,znajdziesz punkt D ich przecięcia ;będzie on środkiem odcinka AB. Ze wzorów na współrzędne środka oblicz współrzędne punktu B.
Rozwiązując układ otrzymałam
D=(3,-1) oraz punkt symetryczny B=(2,2) .-- 19 maja 2011, o 23:34 --Znajdż równanie prostej k prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt A.
Równanie prostej k : y=-3x+8
Następnie rozwiąż układ równań prostych k i l ,znajdziesz punkt D ich przecięcia ;będzie on środkiem odcinka AB. Ze wzorów na współrzędne środka oblicz współrzędne punktu B.
Rozwiązując układ otrzymałam
D=(3,-1) oraz punkt symetryczny B=(2,2) .