równanie prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Amano16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

równanie prostych

Post autor: Amano16 »

Dane są dwa równania prostych w których zawarte są dwa boki równoległoboku.
Prosta AB: y=2x-2 i prosta AD: y= -x+1. Wyznacz współrzędne wierzchołki tego równoległoboku jeśli wiadomo, że punkt przecięcia przekątnych ma współrzędne S = (3;1).
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

równanie prostych

Post autor: smigol »

Punkt przecięcia tych prostych wyznaczy nam punkt A. Punkt S jest środkiem odcinka C, więc policzymy współrzędne odcinka C. Dalej łatwo.
ODPOWIEDZ