Dla jakich wartości parametru m okręgi są styczne wewnętrznie:
\(\displaystyle{ x^2+(y-4)=49}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2 - 2 \sqrt{5}x - 2my - m^2 -4=0}\)
Parametr m
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzupia
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Parametr m
Zacznij od przedstawienia równania drugoego okręgu do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) (podpowiedź: \(\displaystyle{ y^2-2my+m^2=...?}\)). Potem oblicz odległość srodków okręgów i przyrównaj do sumy długości promieni.
PS zgubiłeś kwadrat przy \(\displaystyle{ y}\).
PS zgubiłeś kwadrat przy \(\displaystyle{ y}\).