Proszę o pomoc!
Uzasadnij, że symetralna odcinka AB gdzie A=(1,5) B=(-5,-1) przechodzi przez środek okręgu \(\displaystyle{ x^2 + y^2=26}\).
Symetralna odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bieslko-Biała
Symetralna odcinka
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 21:10 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Symetralna odcinka
zacznij od znalezienia symetralnej odcinka, a następnie sprawdź czy ta prosta przechodzi przez środek układu współrzędnych (punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) )
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bieslko-Biała
Symetralna odcinka
No tak, ale właśnie jak sprawdzić czy ta prosta przechodzi przez środek?
Prosta przechodząca przez AB wychodzi y=x+4 , śr. odc Ab (-2,2) , a symetralna y= -x ?
Prosta przechodząca przez AB wychodzi y=x+4 , śr. odc Ab (-2,2) , a symetralna y= -x ?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Symetralna odcinka
dobrze, teraz musisz sprawdzić czy \(\displaystyle{ S=(0,0) \in l:y=-x}\)
podstawiając masz:
\(\displaystyle{ 0=-0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) czyli punkt \(\displaystyle{ S}\) należy do tej prostej, więc przechodzi przez środek układu współrzędnych
podstawiając masz:
\(\displaystyle{ 0=-0}\)
\(\displaystyle{ 0=0}\) czyli punkt \(\displaystyle{ S}\) należy do tej prostej, więc przechodzi przez środek układu współrzędnych