wyznaczanie wzoru z innej funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
taktoja_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

wyznaczanie wzoru z innej funkcji

Post autor: taktoja_ »

Podaj wzór funkcji g, jeżeli wiesz, że powstała ona z funkcji \(\displaystyle{ f(x)= x^4}\) w wyniku przesunięcia o wektor \(\displaystyle{ [3,1]}\)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 18:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wyznaczanie wzoru z innej funkcji

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ g(x)=\left( x-3\right)^4+1}\)
taktoja_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

wyznaczanie wzoru z innej funkcji

Post autor: taktoja_ »

Tylko Tyle??: )
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wyznaczanie wzoru z innej funkcji

Post autor: Lbubsazob »

Nic więcej nie trzeba tu zrobić.
Jak przesuwasz np. funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\) o 2 w lewo, dostajesz funkcję \(\displaystyle{ g(x)=(x+2)^2}\), w prawo \(\displaystyle{ g(x)=(x-2)^2}\), w górę \(\displaystyle{ g(x)=x^2+2}\), w dół \(\displaystyle{ g(x)=x^2-2}\).
ODPOWIEDZ