Wyznacz wzajemne położenie okręgów o równaniach:
\(\displaystyle{ O _{1}: (x+3) ^{2} + y ^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ O _{2}: x ^{2} + y ^{2} + 8x + 4y + 11 = 0}\)
Położenie okręgów
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Położenie okręgów
równanie drugiego okręgu można zapisać również jako:
\(\displaystyle{ (x+4) ^{2} +(y+2) ^{2} =9}\)
znajdź położenie środków tych okręgów, ich promienie (to chyba oczywiste) i je naszkicuj.
\(\displaystyle{ (x+4) ^{2} +(y+2) ^{2} =9}\)
znajdź położenie środków tych okręgów, ich promienie (to chyba oczywiste) i je naszkicuj.
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Położenie okręgów
\(\displaystyle{ O _{2}: (x+4) ^{2} +(y+2) ^{2}=9}\)
Wiec masz :
\(\displaystyle{ S _{1}(-3;0) r=4 \wedge S _{2}(-4-2) r=3}\)
oblicz odległosc miedzy \(\displaystyle{ S _{1}}\) i \(\displaystyle{ S_{2}}\) i zobacz czy jest mniejsza od sumy promieni, czy wieksza, a moze taka sama ?
Wiec masz :
\(\displaystyle{ S _{1}(-3;0) r=4 \wedge S _{2}(-4-2) r=3}\)
oblicz odległosc miedzy \(\displaystyle{ S _{1}}\) i \(\displaystyle{ S_{2}}\) i zobacz czy jest mniejsza od sumy promieni, czy wieksza, a moze taka sama ?