Płaszczyzna przechodząca przez punkt i prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
x_paulina_x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 9 gru 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Płaszczyzna przechodząca przez punkt i prostą

Post autor: x_paulina_x »

Napisz równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P(0, 0, 0)}\) i przez prostą:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 2 + t \\ y = -1 +2t \\ z = 1 + 4t \end{cases} t \subseteq R}\)

Proszę bardzo o pomoc!!
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Płaszczyzna przechodząca przez punkt i prostą

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ, że punkt \(\displaystyle{ P}\) nie należy do danej prostej.
Obierz dwa różne punkty na danej prostej. Wraz z danym punktem \(\displaystyle{ P}\) wyznaczają one w sposób jednoznaczny płaszczyznę (skorzystaj ze wzoru na równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy niewspółliniowe punkty).
ODPOWIEDZ